Lära att gå på nytt! Del 1

På promenad

Tyvärr är det många av oss som inte njuter av att promenera, men genom att ”återlära” hur vi går kan vi förbättras fysiskt och psykiskt.

Människan är det enda djur som går upprätt på två ben. Fördelarna med detta är stora, det ger oss förmågan att ha uppsikt över omgivningen, våra händer är fria för att bära och utföra olika typer av aktiviteter m.m.

Vår kropp är skapt för att gå och springa: våra fötter, ryggraden, muskulaturen och även vår hjärna. Vi människor har förmågan att gå eller springa långa sträckor varje dag.

Bra för hälsan
Det är också välkänt att promenader är väldigt bra för vår hälsa; det stärker hjärta-lungor och skelett. Det är också ett fantastiskt sätt att bränna fett. Det finns till och med forskning som visar att promenader gör oss mera kreativa. Vi vet alla att det är bra för oss att gå men många av oss har problem med det. Vi haltar, släpar oss fram och får ont när vi går längre sträckor. Vi rör oss inte alltid så bra som vi kan.

Något vi lärt
Att gå och i ännu större omfattning att springa är något som vi måste lära och det tar flera år att behärska det till fullo. Sedan sker det ju saker i våra liv som påverkar gången. Olyckshändelser, skador med mera gör att vi tappar bort den lätthet som vi kanske hade som unga. Vi tror att man inte kan göra något åt detta, men faktum är att det går! Vi kan lära på nytt! Vi kan åter hitta det naturliga, lätta och njutbara sättet att gå på som våra kroppar är fysiologiskt skapta för.

Och naturligtvis påverkar vårt sätt att gå även hur vi springer.

Kursen Klara, färdiga, GÅ som jag håller i Malmö 2-3 september kommer att hjälpa dig att hitta ett lätt, njutbart och elegant sätt att gå på. Välkommen.

Nedan en kort video med en kollega till mig som ger dig en liten hint om vad gång innebär och en del av det vi kommer att utforska under kursen 2-3 september.

Jag kommer att skriva mera om gången närmaste tiden så kolla bloggen då och då.

Backarna har planat ut

Snabbare med mindre ansträngning!

För någon vecka sedan fick jag ett mail från Tomek, en polsk triallöpare som jag hade förmånen att ge en individuell feldenkraislektion till drygt en vecka tidigare. Tomek håller på att utbilda sig till feldenkraispedagog och jag träffade honom när jag undervisade under 7 dagar på hans utbildning i Barcelona.

Barfota

Han tackar för lektionen och berättar att han gjort fantastiska framsteg i sin löpning efter veckan i Barcelona. Efter hemkomsten sprang han sin vanliga träningsrunda (10,5 km med ca 450 höjdmeter), löpturen kändes ovanligt lätt och till sin stora förvåning upptäckte han att han sprungit ca 5 minuter snabbare än normalt. Några dagar senare gör han ett något kortare och intensivare pass där han förbättrar sitt mer än 3 år gamla personliga rekord med nästan en minut. Bara några veckor tidigare var han 1:40 långsammare. Så här säger han själv: ”Jag inte bara springer snabbare, utan jag känner att min Kropp klarar uppförsbackarna mycket lättare. – Jag är mindre hoptryckt, känner mig mera öppen på framsidan. Känner att jag inte drar in svansen under mig utan sticker ut den och detta hjälper mig att engagera mina glutéér mera. Jag har en känsla av att jag är längre när jag springer i backarna och backarna som jag sprungit i hundratals gånger tycks nu plattare än de varit tidigare.”

Hur kan detta vara möjligt?
Det låter ju otroligt. Att med mindre ansträngning springa sin normala 10,5 km runda 5 minuter snabbare? Och denna förbättring sker inte genom mera träning utan efter feldenkraislektioner.  Det kan låta otroligt men jag är inte så väldigt förvånad jag har upplevt liknade saker tidigare även om just i Tomeks fall är det lite större förbättringar än vanligt.

De 7 dagar med feldenkrais 5 – 6 timmar per dag fokuserade mycket på hur vi använder oss själva i stående, sittande och under gång. Samt hur vi använder vårt skelett. Dessutom fick Tomek även en individuell lektion av mig som var skräddarsydd för just honom (Många av oss använder vårt skelett så att vi måste överarbeta våra muskler). Om jag kan använda mitt skelett så att krafter jag alstrar med mina muskler går igenom skelettet på ett effektivt sätt, så blir alla mina rörelser mycket effektivare. I den individuella lektionen arbetade vi specifikt med att släppa onödiga muskelaktiviteter i bålen. Liksom många andra löpare så hade Tomek en tendens att jobba väldigt mycket med sina bukmuskler. Man fokuserar allt för mycket på ”core- stability” när man istället borde tänka ”core-mobility”.

Lära sig känna
Detta är saker som är väldigt svårt att känna när man springer eller går och om jag inte kan känna vad jag gör så kan jag inte heller ändra på något. Därför kan det vara väldigt effektivt med feldenkrais där vi i en ny miljö blir medveten om vad vi gör och lär sig att göra det annorlunda. När man sedan kommer tillbaka till sin vanliga sysselsättning (i Tomeks fall löpning) kan man i oftast göra detta på ett nytt och effektivare sätt. Allt detta gjorde det möjligt för Tomek att hitta ett nytt rörelsemönster som var mera effektivt.

Så genom att röra sig (springa) mera effektivt så gick löpturen snabbare, upplevdes dessutom som mindre ansträngande. Inte illa.

Träna och rör dig smartare…

Träna hjärnan och nervsystemet
När vi tränar så är vi oftast väldigt fokuserade på våra muskler och glömmer bor vårt nervsystem. Men faktum är att när du upplever att något är tungt eller svårt, så är det oftast beroende på att nervsystemet inte fungerar som det skall och behöver lära sig mer. Inte så ofta på bristande muskelstyrka eller uthållighet. Naturligtvis måste vi jobba med dessa två saker också men det viktigaste först.

Vill du liksom Tomek blir en bättre löpare så är du välkommen till någon av våra kurser (”Den medvetne löparen” och ”Klara, färdiga, GÅ”) eller boka en individuell lektion.

Fotvalets betydelse

Här är en artikel från Amerikanska runners world om hur betydelsefulla våra fötter är.

Barfota

I artikeln berättar man om en undersökning som visade att man förlorar en massa energi om fotvalvets rörelse förhindras.
Detta är just vad som sker när man använder sig av uppbyggda skor eller skoinlägg.  Därför borde vi istället använda tunna skor eller vara barfota. Samt stärka våra fötter.

Här är en liten övning för dina fötter.

Mycket nöje.

 

Nyttan med att vara barfota eller i tunna skor!

Förra veckan fick jag ett mail från en bloggare på Nya Zeeland som hittat min blogg och gillade ett inlägg jag skrivit om löpning. Den medvetna löparen.

Det är ju trevligt att det man skriver uppmärksammas på andra sidan jordklotet. Det gjorde ju att jag uppmärksammade personens bloggsida och här är en intressant artikel om hälsovinsterna med att vara barfota eller använda minimalistiska skor.

Hela 15 hälsovinster kan man uppnå enligt denna artikel:

 1. Snabbare återhämtning
 2. Förbättring av löpekonomin
 3. Syreförbrukning, eller VO2 max, höjs på grund av de specifika rörelser som barfota löpning innebär
 4. Barfota löpning eller löpning i minimalistiska skor stärker fotens muskler, senor och ligament.
 5. Utveckling av ett mera naturligt steg
 6. Förbättring av balans och proprioception
 7. Du blir stimulerad att springa utomhus vilket är hälsosammare än att springa inne på löpband
 8. Förbättrad sömn
 9. Förbättring av ditt arbetsminne
 10. Hjälper till att förebygga plantarfacit, en mycket vanlig skada bland löpare
 11. Ökad blodcirkulation
 12. Positiv effekt på det parasympatiska nervsystemet
 13. Förbättring av din allmänna hälsa
 14.  Övergång till barfota löparskor kan återföra dig till en mer naturlig tillstånd och kan öka dina chanser att överleva
 15. Att vara barfota eller använda minimalistiska skor ger dig ofta en känslan av frihet, helande och andra positiva känslor

Som du ser en väldig massa positiva saker, men som alltid med saker som skrivs så bör det tas med en nypa salt. Läs gärna artikeln själv

Sedan avslutas artikeln med en del råd för nybörjare som är bra, jag håller dock inte med om författarens tips om vilka skor som är bäst. Men det är ju en fråga om tycke och smak.

Vad tycker du om detta?

Hur blir jag bättre på saker?

Vi vill väl alla bli bättre på saker och ting. Men hur?

Lyssna på detta TED talk med Eduardo Briceño så får du massor av tips.

Han pratar om hur vi kan utvecklas och lära. Det hjälper inte att bara arbeta hårdare. Det handlar om att lära och om att göra misstag. Att hela tiden prestera gör att vi slutar att utvecklas.


Hela detta tal skulle kunna vara en reklamfilm för feldenkraismetoden för allt han talar om är kännetecknande för feldenkrais.

Fötter, fråga doktorn

I morse (2017-01-12) så såg jag att nästa program av fråga doktorn skulle handla om fötter. Intressant, vad kan de tänkas säg? Ska jag vänta tills efter programmet eller är det bättre att berätta för dem vad jag tycker före? Jag bestämde mig för att skriva till dem redan nu, då jag befarar att de kanske inte har samma åsikter om skor som jag.
Här nedan kan du se vad jag skrev.  Fråga doktorn programmet om fötter sänds 16/1 2017.

Hej.
Såg just på ert senaste program där ni på slutet berättar att nästa program ska vara ett specialprogram om fötter. Ser fram emot detta då fötter är viktigt och ett av mina specialintressen och dåliga/felaktiga skor är orsak till mycket lidande.

Jag blir dock lite konfunderad då ni avslutar med att säga att det är viktigt med uppbyggda och stadiga skor.  Jag har av erfarenhet lärt mig motsatsen. Nu kanske jag föregriper ert program men vill gärna göra er uppmärksam på att uppbyggda skor inte är speciellt fotriktigt.

Har varit sjukgymnast sedan 1982 och träffat 1000 tals klienter. Genom åren har jag lärt mig att uppbyggda skor tyvärr har en stor del i många besvär. Förutom naturligtvis fotbesvär så påverkar skors uppbyggnad allt där ovanför negativt.

”The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art.” Leonardo da Vinci.

Det är kloka ord. Om man tittar på vår kropps anatomi i allmänhet och fötterna i synnerhet så är det som Leonardo säger ett mästerverk. Men om man tittar på de flesta skor så gör de allt för att förhindra mästerverket att fungera.

En av de saker som moderna skor har är en klack. Den mänskliga foten är i ståendet plan och resten av kroppen är konstruerad för detta. Höjs hälen upp så rubbas jämvikten.
Jag har genom åren sett väldigt många dåliga knän, höfter, ryggar och nackar som beror på att man bär skor med klack.
En 2 cms klack motsvarar att man höjer ena sidan av Turning torsos grund (ett 192 m högt hus i Malmö) med ca 2 m. Det hade fått katastrofala följder vilket det också får på människans kropp.

Nästa sak som ställer till det för oss är det uppbyggda fotvalvet som de flesta skor är försedda med. Detta förhindrar fotens normala rörlighet och dämpningsförmåga. Vårt fotvalv fungerar på samma sätt som alla andra valvkonstruktioner, t.ex. ett brospann. Lasten på bron föres från vägbanan ner i marken på ömse sidor. Om man skulle placera en stötta motsvarande skornas uppbyggnad så fungerar inte konstruktionen och kollapsar. Samma sak sker med vår fot i en uppbyggd sko. Kraften kommer inte ner där den ska, dvs. i häl och framfot. Fotens muskler får/kan inte arbeta som de ska och försvagas. Följden blir fotproblem och på sikt problem längre upp.

En annan konstruktionsdetalj som man ser på många skor är en så kallad toespring, det betyder att främre delen av sulat böjs uppåt. Detta gör man för att sulan ofta är så hård att den inte böjs tillräckligt för att foten ska kunna avvecklas på ett naturligt sätt. Denna toespring påverkar oss på flera sätt, de allvarligaste är:

När främre delen av foten böjs uppåt så blir det en uttöjning av alla strukturer på fotens undersida vilket omöjliggör en normal funktion. Och inte minst viktig är att det blir väldigt svårt för vår stortå (som är viktig för balansen och frånskjutet) att ge oss det stöd vi behöver då den ju inte får kontakt med underlaget.

Sist men inte minst så har vi problemet med att nästan alla skor i en vanlig skoaffär har alldeles för trång tåbox. En naturlig fot är som bredast längst fram. Hur många skor ser ut så? Därför måste fötterna anpassa sig till skorna när det borde vara tvärt om.

Vi behöver skor (speciellt under den kalla årstiden) för att skydda våra fötter. Men en bra sko måste ge foten och resten av kroppen möjlighet att fungera på ett naturligt sätt vilket tyvärr inte är fallet med de flesta skor som finns på marknaden.

Hur ska en bra sko se ut?

Platt, ingen klack eller hålfotsuppbyggnad. Så tunn sula som möjligt för foten ska kunna röra sig. Rymlig tåbox. Sådana skor finns men är svåra att hitta.

Sedan måste man vara medveten om att det krävs också en stor försiktighet om man byter till fotriktiga skor (se ovan) eftersom vi under årtionden haft våra fötter fängslade i olämpliga skor så flesta människors fötter är försvagade och missformade. Därför kan man inte helt plötsligt kasta de gamla skorna utan det krävs rehabilitering av fötterna. Det finns också en del sjukdomsfall där det krävs speciella åtgärder.

Det blev ett ganska långt brev men jag hoppas att ni har tid att läsa det. Jag har skrivit mera om fötter som finns att läsa här>

Kan också rekommendera en fantastisk bok i ämnet: Moderna skor och plågade fötter av Helle Gotved.

Skor är förmodligen en av de uppfinningar som skadar människor mest och jag hoppas att ert program kan få folk att bli lite klokare och inte fortsätta gå omkring i skor som hindrar fötterna att göra de de kan och ska.

MVH

Göran Mörkeberg

Ska bli intressant att se programmet.

 

Respekt; Allt hänger samman

Brist på respekt
Det talas mycket om respekt och kanske framförallt brist på respekt. Vi ser dagligen exempel på detta inte minst i sociala medier. Vi kallar folk olika saker, vi blir kallade olika saker.

Har det alltid varit så eller har det blivit mera av detta? Jag är inte så säker men från min horisont tycks det vara mer, men det är ju så att jag har kommit upp i en sådan ålder att jag faktiskt glömt hur det var när jag var ung. I en del sammanhang är jag säker på att det var sämre, respekten för barn och ungdomar tror jag var sämre för. (men det kan ju kanske bero på att det var jag som var ungdom för)

Kan vi göra något åt det?
Eftersom jag är optimist så svarar jag; visst kan man göra något åt det. Men vad ska man göra? Var ska man börja?

Jag tror att vi måste börja med att respektera oss själva. Jag är övertygad att bristen på respekt mellan människor oftast grundar sig i en brist på självrespekt. Man behandlar inte sina närmaste respektlöst om man respekterar sig själv!

Men att behandla sig själv med respekt är inte lätt.

Jag har sedan mer än 25 år tillbaka arbetat med Feldenkraismetoden i rehabilitering och undervisning. Jag har haft förmånen att arbeta med en väldig massa fantastiska människor, haft förmånen att hjälpa människor med rehabilitering efter olyckor, sjukdomar, skador och annat.

Självrespekt
En sak som har blivit mer och mer tydlig för mig genom åren är hur brist på självrespekt skapar problem för människor. Ofta försvåras rehabilitering av denna brist på självrespekt.

Vi är uppfostrade i en kultur och i ett samhälle som inte lär människor självrespekt. Redan som barn lär vi oss att anpassa oss efter de vuxnas önskemål, att tillfredsställa de vuxnas behov. Vi får lära oss att inte gråta, inte störa de vuxna. Jag vet att du kanske tycker att det är tvärt om, att barn curlas och så vidare, men att curla våra barn är inte att lära dem självrespekt, det är respektlöst.
Vi upptäcker tidigt att för att få respekt på förskolan, i skolan så handlar det om att lära sig de regler som finns (oftast skapade av vuxna) och följa dem.

Detta sitter kvar senare i livet. I arbetslivet måste jag lära mig vilka regler som gäller (och naturligtvis är det viktigt) och följa dem. Det gäller både skrivna och oskrivna regler. Ibland kan jag komma i svåra situationer om mina egna värderingar inte stämmer överens med de för tillfället rådande reglerna i samhället. Men eftersom jag är välutbildad av samhället så lägger jag oftast mina egna värderingar åt sidan.

När det gäller det som jag sysslat med under större delen av mitt yrkesliv nämligen rehabilitering så är det på samma sätt. Om jag ska kunna få hjälp inom den traditionella vården så måste jag anpassa mig till den. Jag måste följa de skrivna och oskrivna regler som finns. Även om det känns fel med den behandling som vården föreskriver mig så har jag lärt mig att tacka och ta emot. Det hör också till saken att jag ofta inte har fått lära mig att känna efter vad som känns rätt för mig så även om jag hade kunnat välja hade jag inte vetat hur!

Jag ser detta dagligen i mitt arbete, människor är så programmerade att de inte ens märker hur de gör sig själv illa. Vårt samhälle har skapat en massa, som i stort sätt gör vad samhället ber dem att göra utan att känna efter vad som är bra för dem själva.

Vad kan vi göra och var ska vi börja?
Låt oss ta den sista frågan först. Var börja? Jo, jag är säker på att vi måste börja med att lära oss att respektera oss själva. Detta är absolut inte lätt och det tar tid.

För hur lätt är det att göra ens dagliga aktiviteter så att de känns behagliga och bekväma? Men vi måste börja där det är lättast. Börja att i dina dagliga sysslor då och då stanna upp och känn efter… är du just nu snäll mot dig själv? Gör du det du gör på ett bekvämt och behagligt sätt? Behandlar du dig själv med respekt? Gör du det du gör på ett elegant sätt och med en känsla av att det är estetiskt tilltalande? Detta är inte lätt och det krävs att du är snäll mot dig själv när du gör det.

Du kommer att upptäcka att du av och till beter dig dumt och respektlöst mot dig själv. T.ex. är det inte helt ovanligt att jag ibland håller andan och inte ger mig själv den mängd luft som jag förtjänar. Eller att jag ibland fortsätter med en syssla trots att jag har ont. Är inte det respektlöst så vad är då respektlöst?

Men om du inte ens kan utföra enkla dagliga sysslor utan att respektera dig själv hur ska du då kunna visa respekt mot andra?

Feldenkraismetoden
För många år sedan kom jag i kontakt med denna fantastiska metod som heter Feldenkraismetoden. Jag blev fascinerad av metoden då jag redan efter någon enstaka övning upptäckte att jag kunde göra saker som jag tidigare inte kunde. Att saker som jag tyckte var svåra blev lättare.

När jag sedan utbildade mig till Feldenkraispedagog, upptäckte jag hur jag på ett betydligt effektivare sätt kunde hjälpa mina klienter jämfört med när jag jobbade med fysioterapi. Då ökade min fascination.

Självrespekt, var snäll mot dig själv
Men den allra största potentialen har förmodligen metoden när det gäller att hjälpa oss till en ökad självrespekt och därigenom till en ökad respekt för varandra. Detta är dock något som det tagit mig en del år att inse.

Men hur ska jag kunna få fler att inse detta? Hur ska jag kunna få folk att prova på något med ett så underligt namn som Feldenkrais? Hur ska jag få folk att våga lägga sig på golvet och känna efter. Att ställa sig frågor om sig själv? Att vara snälla mot sig själva?

En av de saker som är svårt med Feldenkrais (tror jag) är att det faktiskt är väldigt enkelt.

Man behöver inte göra mycket. Man blir inte svettig. Det gör inte ont. Det är kul. Det är intressant och varierande. Man behöver inte vara duktig. Man kan göra saker i sin egen takt. Ingen ger betyg. Man känner sig ofta glad, lätt, avspänd, rörligare, piggare efteråt. Det låter ju lätt eller hur?

Men tänk efter. I hur många sammanhang behöver du inte vara duktig? Ta i? Hur ofta får du lov att ha kul? Göra saker utan att någon värderar vad du gör? Inte göra ditt bästa? Det är faktiskt för de flesta människor väldigt svårt att vara snäll, mot sig själv. Att bara göra det som känns behagligt, att hålla sig inom sin bekvämlighetszon. Men jag garanterar, de få gånger man lyckas så känns det helt underbart.

Därför fortsätter jag att hålla erbjuda kurser, individuella lektioner med mera. För jag gillar verkligen att göra det jag gör och jag ser också hur bra alla som provar mår av det.

Hoppas vi ses snart. Men till dess visa dig själv respekt och var snäll mot dig själv!

Den medvetna löparen

wp_20160728_11_09_02_pro

Löpnörd
Jag har sprungit i större delen av mitt liv. Varit mer eller mindre löpnörd sedan 10 års ålder. Läser väldigt mycket om löpning och träning.

Tävlade i mycket liten omfattning som tonåring, var friidrottstränare under 70 och 80 talet. I slutet av 70 talet skadade jag min högra hälsena i samband med fjällvandring och sedan dess har hälsenorna besvärat mig av och till även om det blivit mindre och mindre sedan jag började med Feldenkrais. Jag älskar fortfarande löpning. Tävlar gör jag mycket sällan, senast var drygt 10 år sedan.

Njuta av löpning
Jag utbildade mig till sjukgymnast och sedan till Feldenkraispedagog. Genom feldenkraismetoden har jag lärt mig att njuta mera av min löpning och jag har också av och till haft förmånen att kunna hjälpa andra löpare att njuta mera av sin löpning.

Hur blir man en bättre löpare?
Detta tycks vara något som väldigt många undrar. Vem vill inte bli bättre på något man tycker om att göra?

Vad säger Google?
När man använder allas vårt uppslagsverk (Google) och försöker ta reda på hur man blir en bättre löpare så får man hela tiden liknade tips.
Spring mer, spring fortare, spring långsammare, löpskolning, tänk på din hållning med mera, med mera.

Något saknas
Vad jag saknar nästan helt (den ende som talar om detta förutom feldenkrais pedagoger med intresse för löpning är den engelske löpcoachen Lee Saxby ) är något om hur jag kan använda min hjärna och mitt nervsystem för att förbättra min löpning.

Lite underligt, men kanske inte ändå. Vi är så fokuserade på muskler, syreupptagning med mera och tänker alldeles för lite på teknik och att det faktiskt är vår hjärnas och nervsystems kapacitet som bestämmer kvalitén på våra rörelser.

Lyhördhet och uppmärksamhet
Jag är övertygad om att väldigt många skulle kunna bli bättre löpare genom att bli mera lyhörda och medvetna om vad de gör när de springer. Det är inte alldeles lätt och kräver mycket tålamod. Men det är också belönade, kan göra löpningen roligare, snabbare och även minska skadebenägenheten.

Under de senaste två åren har jag haft förmånen att hjälpa en av våra bästa långdistansare att bli bättre som löpare och så här skrev han om vårt samarbete för ca 1 år sedan.

När jag nu håller på att förändra min verksamhet så har jag tänkt ägna lite mera tid åt löpning, dels springa lite mer själv men också hjälpa andra som vill bli bättre löpare. Man kan faktiskt bli en bättre löpare inte enbart genom att träna mer men framförallt genom att träna smartare och genom att träna sitt nervsystem.

Följ min blogg framöver så kommer mera. Men redan nu kan du läsa en del av mina gamla blogginlägg om löpning.

Men man måste ju träna också så nu ska jag ut och springa en tur. Ha det bra tills nästa gång.

Sista dagen på jobbet.

Låter lite drastiskt och det är inte riktigt sant. Men delvis, för den 22 juli 2016 var sista dagen jag arbetade för region Skåne.

1989 fick jag en sk. etablering som privatpraktiserande sjukgymnast och har sedan dess kunnat ta emot klienter som av medicinska skäl behövt min hjälp. Frikort har gällt- detta har gjort att jag kunnat hjälpa ett stort antal människor med olika åkommor. Främst har det rört sig om diverse smärttillstånd och neurologiska sjukdomar.  Visst är Sverige fantastiskt. Plånboken har inte varit avgörande för om jag kunnat ge behövande hjälp. Jag skulle gärna ha velat fortsätta med detta några år till men tyvärr är reglerna sådana att det inte går längre.

Märkliga regler
För ca två år sedan uppmärksammade region Skåne mig om att man måste arbeta heltid för att få arbeta enligt detta avtal vilket jag inte gjort på ett tag. Och eftersom vi då var mitt inne i en Feldenkraisutbildning så kunde och ville jag inte gå upp på heltid. Det som återstod var att arbeta deltid två år och sedan pensionera sig. Dessa två år har nu gått så därför slutar jag mitt samarbete med landstinget.

Märkliga regler kan tyckas, för vem hade förlorat på att låta mig arbeta deltid? För regionen hade det inneburit mindre kostnader men att de kunnat fortsätta använda sig av mina kunskaper. Min sk. etablering har jag överlåtet (sålt) till högstbjudande sjukgymnast.

Jag hade önskat att avtalet kunnat övertas av någon fysioterapeut som också var feldenkraispedagog men enligt de regler som gäller så går avtalet till högstbjudande.

Vilket för mig är ekonomiskt positivt men ur mina klienters och vårdens synvinkel är helt tokigt. Behovet av feldenkrais inom vården är oerhört stort. Under de 27 år jag jobbat med detta avtal har jag haft väntetider på 4-6 månader. Och nu finns det endast en sjukgymnast kvar i Malmö som kan erbjuda feldenkrais inom högkostnadsskyddets ramar, det verkliga behovet är väldigt stort.

Spara
Jag är övertygad om att det kunde sparats (både ekonomisk och mänskligt lidande) massor om vården insett potentialen i feldenkraismetoden och slutit avtal med feldenkraispedagoger. Men tyvärr har vi inom feldenkraisvärlden inte varit så duktiga på att visa vad vi kan. Det har i Skåne tyvärr blivit i det närmaste omöjligt att få tillgång till feldenkraislektioner inom vården.

Tack
Jag vill tacka alla er som genom åren besökt min mottagning. Efter en lång ledighet så kommer jag att fortsätta att ge feldenkraislektioner i hemmet och alla är naturligtvis välkomna, dock gäller inte högkostnadsskyddet längre.  Om du tycker att feldenrais är något som behövs inom vården så skriv till dina sjukvårdspolitikerna och påtala detta.

Ny tag
Samtidigt som det känns vemodigt att kanske inte alla kommer att kunna ha råd att anlita mig, så är det bara att acceptera och jag kommer att fortsätta att sprida Feldenkrais.  Under 2017 och framåt kommer jag att hålla flera kurser och workshops. Börjar redan i januari med kursen ”Allt hänger samman”. Jag har också för avsikt att fortsätta med fortbildning av feldenkraispedagoger, och dela med mig av de erfarenheter jag gjort under alla dessa år.

Tack igen till alla mina klienter. Vi ses igen efter nyår.

Beröring och att bli berörd!

Vi tar i varandra (berör) dagligen, hur vi gör detta påverkar oss själv och dem vi berör. Vi blir också berörda (på ett mentalt sätt) av vad vi ser och hör.

I mitten av september var jag på semester på den grekiska ön Lesbos. Härligt väder, sol, bad och avkoppling. Men det fanns en annan verklighet också.

Du kanske känner igen namnet Lesbos? Jo detta är en Grekisk ö som vi hört mycket om i nyhetssändningarna sedan i somras. Flyktingar handlar det om och det finns massor av dem på denna ö. Dagligen riskerar människor sina liv på överfulla gummibåtar från Turkiet för att ta sig till EU.

Nedan en kort video om hur situationen såg ut i juli.


När vi var där tycktes det som om situationen var något bättre det fanns många volontärer på plats som tog hand om de nyanlända. Olika hjälpprojekt gör jättearbeten. Men det var en skakande upplevelse.

Även här i vårt land tar vi emot massor av människor dagligen och i min stad Malmö görs ett fantastiskt arbete på många fronter.

Dagligen hör vi uppskakande berättelser om flyktingars fasansfulla resor för att fly undan krig och andra otrevligheter. Berättelser om misshandel och mycket annat hemskt. Det är för mig ofattbart hur man kan behandla sina medmänniskor så illa. Man kunde önska att alla fick förmånen att bli sedda och berörda på samma sätt som ett litet barn blir berört av en kärleksfull förälder. Som i denna fantastiska video.

Jag liksom så många andra vill naturligtvis hjälpa till. Så vad kan vi göra, ja jag vet inte vad du kan eller vill göra men jag har bestämt mig att försöka bidra på följande sätt.

I november håller jag en kurs (GET IN TOUCH – BERÖRING) som handlar om beröring och känsel. (OBS! Denna kurs har redan genomförts: se gärna på vår kurssida för kommande kurser) Hur vi berör varandra och oss själva påverkar hur vi mår och hur vi har det. Vår värld påverkas av hur människor berör varandra.
Därför håller jag denna kurs, för att lära så många som möjligt betydelsen av beröring. Kärleksfull, lyssnade, trösterik beröring, inte den beröring som tyvärr flyktingar ibland utsätts för under sin flykt eller den typ beröring som får människor att besluta sig för att fly från sitt hemland. Jag är övertygad om att sättet vi tar i och berör varandra på är av stor betydelse för den världen som vi skapar och lever i.

Här är en kort övning (11 minuter) som du kan göra på egen hand.

Kursavgiften minus lokalhyra går oavkortat till föreningen Kontrapunkt i Malmö och deras verksamhet för att hjälpa nyanlända.

Du är välkommen att var med på kursen, dels kan du lära dig en massa som kan hjälpa dig att leva ett bättre liv och sedan kan du även hjälpa andra.

Här kan du läsa mer om kursen ”GET IN TOUCH” och vill du veta mera om Kontrapunkt i Malmö så klicka här.